Chceme, aby na všechny dýchla atmosféra, chválí Síň slávy Bedřich Ščerban

V úterý si mohl Bedřich Ščerban hlasitě oddechnout. Projekt nové Síně slávy českého hokeje totiž řídí jako manažer, takže kromě úlevy přišly i pocity radosti a potěšení. "Máme i jednu úplnou novinku," usmívá se.

"Nová Síň slávy se hodně povedla, už tady v rámci zkušebního provozu byla spousta lidí. Všichni byli nadšení, opravdu se z toho stala síň slávy 21. století, to znamená, že kromě artefaktů, které jsou opravdu vzácné kousky, jsme se věnovali digitalizaci a dokážeme v multimediální části dělat velmi kvalitní projekty," popisuje Bedřich Ščerban.

Sám přitom zdůraznil cíle výstavy: "Snažili jsme se síň slávy udělat tak, aby na návštěvníka dýchla atmosféra, aby dokázal vnímat emoce. To se nejvíce daří právě v multimediální části."

Prostory v Nekázance nedaleko hlavního nádraží navíc mohou lákat široké spektrum lidí. Od fanoušků přes rodiny s dětmi až po zahraniční turisty. Síň slávy je v centru na dosah ruky.

"I to zapadá do sebe. V rámci zkušebního provozu se sem snažilo dostat několik návštěvníků, i turistů, kteří když viděli, že je rozsvíceno a otevřeno, tak se chtěli podívat a koupit si vstupenky. Museli jsme jim říct, že nás to strašně těší, ale se smutkem oznámit, že máme ještě zavřeno," říkal Ščerban.


Od 8. května však bude nová síň slávy přístupná i pro veřejnost. Není sice na takové ploše jako předtím, nabízí však řadu novinek v čele s využitím moderních technologií. "Vůbec jen ta digitalizace nebo hologramy... Byli jsme rádi, když se nám podařilo vzácné kousky zachytit na hologram, aby byly dostupné navždy, protože ač chcete, nebo ne, na artefaktech se zub času podepisuje a jednou dokoná svoje dílo," je rád bývalý hokejový obránce.

Sám Ščerban přitom přiznal, že k celému projektu má opravdu i svoje osobní pouto. "Už od začátku to je takové moje dítě, takže se těžko říká, co máte nejradši. Moc si třeba vážím toho, že Dominik Hašek od první chvíle řekl, že je připraven spolupracovat a zapůjčil nám sem věci z Nagana, což je největší úspěch českého hokeje," těší Ščerbana.

Ve sbírce je však i několik dalších zajímavých kousků. "Máme úplnou novinku. Podařilo se nám získat bustu Mikea Buckny, což byl první trenér mistrů světa, který kdy vedl náš tým. Při jedné návštěvě v tehdejším Československu ho jeden sochař krásně ztvárnil a nabídl nám, že jeho dílo zapůjčí do síně slávy," zářil Ščerban.

TÉMATA: Síň slávy českého hokeje