A-tým: Poslední zápas před MS proti Švýcarům. Klapne výhra?

Na český národní tým čeká poslední výzva na brněnské zastávce Euro Hockey Tour zvané Betano Hockey Games. Češi na závěr turnaje vyzvou Švýcary, se kterými mají v aktuální ročníku skvělou bilanci. Jak si národní tým povede proti zemi Helvétského kříže? To se dozvíte v nedělních 16:00 ve Winning Group Areně nebo na obrazovkách ČT Sport!

Aktuální forma

Svěřenci Radima Rulíka do brněnského turnaje nevstoupili vůbec ideálně. Hned v prvním hracím dni totiž nestačili 1:4 na Finy a chuť si nespravili ani proti Švédsku. Na hře Čechů sice bylo vidět zlepšení, ale výborně fandící fanoušky ve Winning Group Areně nakonec nepotěšili jediným gólem, a odcházeli tak s prohrou 0:2.

Pokud však národní tým spojí vzestupnou tendenci výkonů a fakt, že proti Švýcarům v letošním ročníku ještě nepadl, mohl by takto najít cestu k úspěchu. 


Švýcaři své úvodní klání Betano Hockey Games nesehráli na českém území. V Klotenu se totiž střetli s výběrem Švédska, své domácí fanoušky však rovněž nepotěšili. Utkání zůstávalo dlouho otevřené, ovšem dva rychlé góly Tre Kronor nakonec rozhodly o švýcarské prohře 1:2. 

Druhý zápas země helvetského kříže bylo takzvaným předskokanem toho českého. Svěřenci Patricka Fischera od sobotních 12:00 bojovali o úspěch proti Finům. Ti však během druhé třetiny odskočili do dvoubrankového vedení a závěrečné snížení a pozdější mohutné dotahování skóre vyšlo vniveč. Finové totiž zakončili svůj úspěch brankou do odkryté klece a odcházeli s výsledkem 3:1. 

Předchozí vzájemná utkání 

Švýcaři jsou aktuálně jedinou zemí účastnící se Euro Hockey Tour, se kterou má národní tým 100 % vítěznou bilanci. Na úvod sezóny šlo o hubené vítězství 1:0, v prosinci se nad Švýcary na jejich domácí půdě zvítězilo 3:2 po prodloužení a na Beijer Hockey Games se zrodil výsledek 5:3. 

Zajímavá data

Dosud se čeští hokejisté drželi trendu, že v každém klání se Švýcary využili nejméně jednu početní výhodu. Z celkových devíti vyloučení dokázal národní tým potrestat celkem čtyři a s 45% úspěšností přesilových her to teoreticky dává první klíč k případnému nedělnímu úspěchu. 

Nehledě na to, že v posledním měření sil se hned dvakrát přesně trefil třinecký tvrďák Daniel Voženílek. Aktuální mistr extraligy navíc zatím na Betano Hockey Games nenastoupil k jedinému duelu, a tak je jeho start v nedělním klání více než očekávatelný. Dokáže proti Švýcarům utnout střelecké trápení Čechů? 

Koho sledovat?

Radim Rulík na sobotních pozápasových rozhovorech zmínil, že sestava směrem k Švýcarům bude opět pozměněna. Fanoušci se tak pravděpodobně můžou opět těšit na lajnu Palát - Nosek - Kubalík či na obránce Jana Ruttu. Do hry stále ještě nezasáhl ani Lukáš Sedlák, a tak je jeho start velmi pravděpodobný. 

Taktéž Švýcaři se nebáli sáhnout po jménech ze zámoří. Zajisté největší hvězdou výběru Patricka Fischera je bývalá draftová jednička Nico Hischier. Centr New Jersey Devils v letošní sezóně posbíral úctyhodných 67 bodů. Dále se fanoušci mohou těšit na hrající legendu Andrease Ambühla, který i ve 40 letech stále obléká národní dres. 

Předpokládaná sestava proti Švýcarsku:

Dostál (Vejmelka)

Mašín, Rutta
Krejčík, Špaček D.
Ščotka, Kundrátek
Hájek, Košťálek

Červenka, Špaček M., Kubalík
Palát, Tomášek, Kaše O.
Voženílek, Sedlák, Flek
Lenc, Zohorna R., Vrána

Zajímavost

Posledním dílem brankářské skládačky je Karel Vejmelka, jenž by se měl představit mezi třemi tyčemi právě proti Švýcarům. Ale? Dá se očekávat, že trenérský štáb své dřívější stanovisko může změnit a do branky se postaví brankář, který bude dělat na mistrovství světa případnou jedničku. Jak bude tento gólmanský rébus rozluštěn?

Nedělní klání navíc pomůže dobré věci. Svěřenci Radima Rulíka totiž nastoupí v retro modrých dresech, jenž vyjadřuje symbolickou poctu legendám z let 1947 až 1969. Dresy můžete již teď dražit, a pomoct tak dětem s poruchou autistického spektra.

Co řekl tábor soupeře?

"My jsme na finskou obranu nenašli recept, Finové si zasloužili vyhrát," hodnotil sobotní utkání švýcarský trenér Patrik Fisher. "Do finské defenzivy se nedostává snadno. Češi mají velmi energický tým. Navíc jsou motivovaní na domácí mistrovství, každý si tam chce zahrát. Pod novým trenérským štábem se mi moc líbí, už v listopadu hráli dobře. Budeme na ně muset vytáhnout náš nejlepší hokej. Budeme chtít urvat výhru."

Jak to vidí Betano?

Bookmaker Jakub Vilkus vidí poslední duel českého týmu na Betano Hockey Games takto: 

"Švýcarsko nevyhrálo v základní hrací době jediný zápas v rámci letošní EHT. Volím tedy výhru Česka v základní hrací době a také v první třetině. Tuto kombinaci si u nás můžete vsadit ve vylepšeném kurzu 3,3. Gólově se prosadí Dominik Kubalík v kurzu 3,3 a Ondřej Palát v kurzu 4,5."

TÉMATA: A-tým